söndag 29 november 2015

1. advent!

 Då har första advent infunnit sig och mina hyacinter har slagit ut dagen till ära. Egentligen kan jag inte ha hyacinter inomhus eftersom jag är allergisk men rosa och framförallt vita går hyfsat bra. Blåa däremot kan jag glömma helt, de får förpassas utanför dörren.

 
 Utomhus har amaryllisarna fått flytta in och julrosor har fått ta plats i lådan. Jag kan aldrig motstå inköp av nya vita och snart vet jag inte var de ska få plats utomhus
Nu börjar den mysigaste tiden på året tycker jag, tiden fram till jul. Det gäller verkligen att landa i nuet och njuta.
Önskar dig fin advent!

söndag 15 november 2015

Opp, Amaryllis! Vakna min lilla!

Kanske är jag lite tidig men när jag sprang på några vanliga amaryllisar på IKEA till ett lågt pris, så blev jag sugen på att arrangera en låda i all enkelhet.

 Det blev några röda, vita och rosa amaryllisar, blandat med granris och blommande murgröna.

  
   
Nu står den vid ingången och välkomnar!
 
Den första att komma hem när lådan var klar var mannen min, tror ni han såg den? Icke!


Jag frågade - "Såg du lådan?" "Vilken låda?" fick jag till svar!

Jag menar, hur kan man missa en låda av den storleken som bara står ett par decimeter från ingången? Hur är det möjligt?

Fast det är väl att konstatera att vi kvinnor och män fungerar nog lite olika! 
Nu är det bara två veckor kvar till första advent och jag har tjuvstartat lite men bara lite! Har du?

söndag 1 november 2015

Höstjobb i trädgården!


Nu börjar trädgården så sakteliga gå i vila. Än så länge har jag inte gått i någon höstvila utan håller på och donar i trädgården. Vi har ju haft och har en sån fantastisk höst så det är rent underbart att vara ute. Jag har bland annat planterat ligusterplantor som ska bilda innerhäckar i trädgården. Trots att jag har en relativt liten trädgård, så vill jag ha avgränsningar.

Sedan har jag fortsatt att sätta lök både i marken och i kruka. Jag som inte skulle sätta några lökar i kruka, kunde ju inte låta bli då jag besökte plantskolan och upptäckte att de hade halva priset på alla lökar och knölar. Så det blev några olika tulpaner, här är det den orangefärgade Ballerinan som krukas.

Tidigare i höstas grävde jag upp 12 stycken pioner som jag krukade och gav bort till min syster. Kvar blev litet pionrötter som hamnade i en plastsäck som skulle kastas. Den säcken glömdes bort och hittades av mannen min häromdagen som undrade vad jag skulle göra med alla rötter som låg i säcken. Döm om min förvåning när jag såg att de flesta rötterna hade börjat gro. Inte hade jag hjärta att slänga dem, så nu åker de ner i källaren för övervintring, för de ska inte ner i jorden hos mig och därmed basta!

 Till sist måste jag visa min japanska lönn Acer palmatum 'Osakazuki' som är helt fantastisk i färgen i år. Den har tidigare år bara blivit litet brunröd men i år är den riktigt orangeröd, helt fantastisk. På bara en vecka förändrades den från grönt till rött.