måndag 26 oktober 2015

Höstfärger och lite lite vårlängtan!

Det känns som det är litet extra allt vad gäller färger i år. Visst är det skillnad i år?

Känns så här i Blekinge i alla fall. Oftast blir färgerna inte alls så intensiva som i år, mest bara bruna innan de faller av...

men till och med Acer palmatum 'Osakazuki' har börjat skifta i mer rött än brunt.

Jag är också glad över det som är grönt och att mina buxbom som led av näringsbrist tidigare i somras börjat kryat på sig. Får hoppas att kylan håller sig borta ett tag till så att de gröna skotten inte fryser för mycket. Massor av lökar som har skickat upp gröna blad. Det är jag inte så glad åt, kan nog tycka att en del av dem inte blommar lika bra på våren när det blir för mycket grönt på hösten.

Andra kontraster som den här - en julros som blommar i oktober! Fast här har jag fuskat litet, sprang på den i plantskolan och kunde ju inte låta bli att köpa den. Ger mig en förhoppning om våren som jag nästan, konstigt nog alltid har en längtan till, trots att jag älskar hösten!

söndag 11 oktober 2015

Höstrabatt!

   
 Idag blir det en bild från min rabatt som är min sensommar- och höstrabatt. Den är fin till våren också men höjdpunkten är sensommaren. Mycket i den är fortfarande fint, trots att vi kommit en bit in i oktober. I förgrunden ser ni litet av korstörnet, som än så länge är ett pinnigt träd men i framtiden så kommer den att bli så fin. Tänker hela tiden att jag ska byta ut de gröna fula banden men glömmer det varenda gång jag besöker handelsträdgården (man tager vad man haver!).

 Stäppsalvian 'Ostfriesland' blommar på fint med ett andra flor. Förutom den så har kantnepetan också ett andra flor efter nedklippning och solbruden 'Salsa' har blommat i flera månader. Precis som solhatten 'Magnus' och kärleksörten 'Matrona'.

 Litet mörkrött i form av alunrot, perukbuske, miskantusens röda vippor och kärleksörtens röda blad.

Perukbusken är fortfarande liten och gömmer sig bakom solbruden. Solbruden som har en maxhöjd på 60 cm men som i år är minst dubbelt så stor. Jag tror min hushållskompost innehåller mumma för växterna.

Snart ska min trädgård få gå i vila men litet kvar har jag att göra men mer om det nästa gång!


söndag 4 oktober 2015

Lökdags och litet höstfägring!

Nu äntligen har jag fått ner litet lökar. I år blev det inte så mycket, känner att jag vill att min trädgård ska växa upp litet till innan jag riktigt börjar min lökfrossa. 

Jag hade naturligtvis kunnat sätta mycket i krukor men se där kommer någon slags bekvämlighet in så här på höstkanten. Fast jag vet att jag kommer att ångra mig till våren, när t ex Katarina kommer att visa sina förföriska bilder på tulpaner som blommar i krukor. Där snackar vi inte bekvämlighet, för den kvinnan går "all in!". Har du inte hittat till Katarinas blogg, så ta en titt! Hon är så fenomenal på trädgård!

Foto: Lökar och Knölar Allium ampeloprasum
I år har jag bara köpt två olika slags tulpaner och sedan en sort av allium, Allium ampeloprasum, vild purjolök. Vi får se vad jag tycker om den, har aldrig provat den men bilden ser lovande ut och för första gången...


Foto: Lökar och Knölar Tulipa 'Orange Emperor'
har jag även köpt tulpan av en orange sort 'Orange Emperor'.

Foto: Lökar och Knölar 'White Thriumphator'
Sedan blev det också en vit liljetulpan 'White Thriumphator' från Lökar och Knölar.

Jag är verkligen nöjd med kvalitén från dem och dessutom får man mängdrabatt och rabatt när man tidigare handlat av dem. Obs! Det här är inget sponsrat inlägg men eftersom jag lånat bilder av dem utan lov, tycker jag det inte är mer än rätt att jag även gör litet reklam och länkar till dem. 

Än så länge har jag inte fått till så mycket höst i mina krukor och lådor eftersom mina sommarblommor verkar tycka att det fortfarande är sommar, fast litet ljung har det dock blivit.

Till nästa helg hoppas jag att mina barrotade ligusterplantor har kommit, så att jag kan börja sätta litet häck.